Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde çok sayıda, özellikle de güçlü kişilerin çalıştırıldığı ağır iş olarak nitelendirilen işlerde son dönemde ciddi ara eleman arıza durumu. Bazı fabrikalar ise bu sorunu kadın çalışanla çözmeye başladı. Antalya OSB'de inşaatlarda kullanılan iskele kalıpları üretimi yapan bir fabrika 5 yıl öncesine kadar tamamen erkek işçi çalıştırırken, OSB çevresindeki köylerden ev hanımlarına sunulan kurslarla erkek işleri olarak kaynaktan prese birçok işte kadınları çalışmaya başladı.

KÖYDEKİ KADINLARA DAVET

Fabrikanın yönetim kurulu başkanı Hüseyin Erden, şu an 320 çalışandan 85'inin kadın olduğunu belirterek, “Antalya turizm bölgesi. Özellikle nisan, mayıs aylarıyla beraber üyelerinin bir kısmı turizme kaymaya niyetlileri oluyor. Siz yetiştirdiğiniz insanları bu sefer kaybediyorsunuz. Bunlar üst üste geldiğinde, 'bizim çalışanlara göre değişir' dedik. Çok yoğun çalışıyoruz, belki de en büyük hacimli katılımcıdan biriyiz. Ama çalıştıracağımız insan lansmanında gücü çekiyoruz. Bir deneme amaçlı istedik, çevre köylerden çalışma stratejisi olan genç kızlarımız ve kadınlarımızı davet ettik. Öncesi paketleme bölümünde gelişmiş, kadınlarımızın çalışmalarındaki performans bizi son derece mutlu etti. Arkasından diğer birimlerimizde kadınlarımızı çalıştırmaya başladık" dedi.

HEM DİSİPLİN HEM NEZAKET

Kadın çalışanların her dayanıklılıkta hem disiplin hem nezaket hem saygı hem de verimlilikte her geçen gün arttığını görmeye başladıklarını söyleyen Erden, "Kadınlarımız erkeklerden çok daha gayretli, hızlı ve verimli çalışmaya başladı. Kadın sayımızı 10, 15, 20 peyderpey desteklemeye çalışıyordu. Biz ayrımcılığı böyle yapmaya başladık, önce kadınlarımız olsun istiyoruz.Farklı dönemlerde fabrikalarımızda kadınlara da düzenli eğitimler verdik.Bu eğitimler sayesinde şimdi operatör olarak Sonsuz birçok makinede verimli çalışan çalışanlarımızın çoğu kadın.İlan tercihini çıkarken biz kadın erkek devam etmiyoruz ama bana sorarsanız ben fabrikada tüm birimlerde kadın çalıştırmayı tercih ediyorum. Saygı, genişlik, çalışma sıklığı, kadın olduğu her yerde bir farklılık değişiyor. Bu da bize ciddi anlamda artı getiriyor" diye konuştu.

KADIN ÇALIŞANLAR ANLATTI

Ev hanımıyken şimdi hepsi fabrikanın kaynaktan hazır, boyahane, montaj sevkiyatı, paketlemeye kadar birçok biriminde çalışan kadınlar, bu tür işlerin sadece erkek işi olmadığını, kadınların da yeteneklini gösterdiklerini anlattılar. Fabrikada hem kantar hem giriş-çıkış kontrol görevi yapan Fatma Karakaya, ilk iş olan fabrikada 3 senedir çalıştığını belirterek, “Babam ve kuzenlerim de burada çalışıyor. Bence herhangi bir zorluk yok. Biz kadınların aktarım süresi boyunca her işi yapılır" dedi.

Yaklaşık 4 yıldır pres bölümünde çalışan Enise Örün, “Bu işi yapabilir. Kadın olarak işini başarabileceğimizi görmek için açıkça çok korkmadım. Preste çalışıyor, özellikler geliyor. Zor tarafı var ama insanın işini yapabilmesini isteyin. O yüzden bana çok zor gelmedi" diye konuştu.

Kadının elinin değdiği her şeyin güzelleştiğini dile getiren Leyla Özge Doğruparmak, “Herhangi bir zorlukla karşılaşmadık. Sanayi ortamında kadınların gerek kalite gerek özen ve özverili çalışmaları ile gelişmeler gösterilebilir" dedi.

Bir süre önceden çalıştıktan sonra iki yıl kaynakçı olan Belkıs Korkmaz, aldığı maaş ve çalışma saatlerinden memnun olduğunu belirterek, “Evde durmaktan sıkıldım ve istekliydim. Kadının yapamayacağı hiçbir şey yok. Genişletme zaman her işin değişken gelir, sanayide ve daha ağır işler de yapar" diye konuştu. Kaynakçı olan Emine Çalışkan ise “Yani insan bir kadın olarak çekiniyor daha çok erkek olarak düşünerek gelmiştim ama daha çok kadın olduğundan döndüğümde rahatladım. İş ortamında daha çok bayanların olması da güzel" dedi. Makine mühendisi İrem Ceyhun, kaynak ustası Kardelen Özdamar, montaj bölümünde silikon ayıran Gamze Yılmaz, diğer çalışan kadınlar gibi azim ve kendilerinin bu işleri başarabildiklerini anlattı. (DHA)