Stres hormonu olarak bilinen hormonumuz kortizol , herhangi bir tehlike ile karşılaştığımızda böbrek üstü bezlerimizden salınır. Ve bize savaş yada kaç tepkilerini verdirir. Bu insanlığın devamı için en önemli durumlardan biridir. Bizi hayatta tutar. Tehlike anında kaslarımızın kullanması için kandaki şekeri yükseltir.
İnsülini baskılar . Ancak bu durumlar kısa sürelidir. Tehlike geçtikten sonra kortizol seviyeleri normale döner. İnsülin ve kan şekeri seviyeleri normale döner.
Gün içinde aktif ve enerjik olmamızı sağlayan hormonlardan biri de yine kortizoldür. Akşam saatlerinde azalmaya başlar dinlenmeye geçebilmemiz için. Vücudumuzda herşey yolunda iken kortizol bir denge içinde gün içinde artıp azalarak çalışır.
Ama kronik stres altındaysak durumlar değişmeye başlar.
Stresler kısa süreli olduğunda genellikle sorun değildir. Ancak günümüz şartlarında sürekli yani kronik
bir stres altındayız çoğumuz.
Kronik stresler de , vücudumuz da kortizol seviyelerinin sürekli yüksek olmasına sebep oluyor . Kortizolün sürekli yüksekliği , kan şekerinin yükselmesine ve özellikle bel çevresi yağlanmasına sebep oluyor . O yüzden stresli insanların bel çevresi hep daha fazla yağlanma eğilimdedir.
Ayrıca özellikle akşam saatlerinde düşmesi gereken kortizol seviyesi sürekli yüksek kaldığında , uyku sorunlarına yol açıyor. Kaliteli bir uyku alışkanlığının olmaması da leptin gibi tokluk hormonlarımızın salınımını etkiliyor . Uykusuz geçirdiğiniz her gecenin, ertesi günü daha fazla karbonhidrat tüketme eğilimde olursunuz .
Kronik stresin vücuttaki her mekanizmayı etkileyecebileceğini artık biliyoruz .
Kilo almamıza , bağışıklık sistemimizin baskılanmasına , psikolojik sorunlar yaşamamıza sebep olabilir.
Strese karşı en etkili çözümler adaptojenler olabilir. Adaptojenler dediğimiz bitkiler , stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olur , enerjimizi artırırlar, kortizol seviyelerini düşürmeye yardımcı olurlar, hayata adapte olmamıza yardımcı olurlar.
1) Ashwagandha , hint tıbbı ayurvedada çok kullanılan bir bitkidir.
2) Rhodiola , altın kök olarak da bilinir
3) Fesleğen , reyhan
4) Zerdeçal
5) Meyan kökü
6) Goji berry
Zerdeçal , fesleğen, reyhan, goji berry gibi günlük beslenmede tüketilebilecek olanları tüketebilirsiniz.
Diğer adaptogenlerin toz veya kapsül formları bulunmaktadır çayları tüketilmektedir. Ancak
kullanmadan önce doktorunuz ile konuşun.
17Aralık 2022
Sinem Uygun