Yazdan beridir çokça haşır neşirim hastanelerle; acildi, yoğun bakımdı derken, sonbahara da hastanede girdik. Babamın tedavisiyle uğraşmaktayız ve ben son dört ayda, o kadar çok şey öğrendim ve büyüdüm ki, sizlerle de paylaşmak istedim. Zira hastane insanı adam ediyor.
*Ankara Şehir Hastanesi inanılır gibi değil, özel hastaneden hiçbir farkı yok, fazlası var hatta. Umuyorum diğer şehirlerde de sistem buradaki gibi işliyordur. Birileri “Aman orası çok büyük çok karışık, her şey zor” diyor, burun kıvırıyordu. Şunu öğrendim hastaneye gire çıka, yata kalka; aslında hepsi çok kolay. Uzun süre kalmanız gerekiyorsa, her bir katı, her bir kapıyı, kapıların nereye açıldığını öğreniyorsunuz. Hastaneyi tanıyamayacak kadar, öğrenemeyecek kadar az süreyle kaldıysanız, şükretmelisiniz.
*Sağlık çalışanları, mucize insanlar. Elbette daha önce onlarca defa hastane tecrübem oldu, türlü ameliyat, tedavi geçirdim ama bu defa, bu uzun tecrübeden sonra diyorum ki, sağlık çalışanları candır, canandır. Dünyanın en zor işini yapmaktalar.
*Metanetli olmak hem çok zor hem çok kolay. En olmadık yerde, içiniz parçalanırken dünyanın en sakin insanı gibi, her tür gelişmeyi normal karşılayıp, paniğe kapılmadan hareket ediyorsunuz. Bunu deneyimledim, kendime şaştım, kendimi aştım.
*En sosyetik, en şaşaalı restoranda, şunu yemem, bunu içmem derken, hastanede refakatçi yemeklerini bayıla bayıla yiyorsunuz. Ama şunun da hakkını teslim etmeliyim, gerçekten restoran kalitesinde tertemiz yemekler, yine tertemiz pırıl pırıl çalışanlar tarafından servis ediliyor.
*Dört yıldır İngiltere’de yaşıyordum, can okuyucum, sıkı takipçim bilir çok defa yazdım. İngiltere sağlık sistemi diye bir şey yok, size anlatamam ki; ne denli sarsak, ne denli berbat olduğunu. Ne desem abartıyor sanırsınız, pandemi döneminde orada hastalanmamak için üç maskeyle falan gezdim. En acil durumlarda bile uzman doktora görünmeniz çok zor, sağlık ocağındaki hemşireyi ikna ederseniz, aile doktoru sizi görüyor. O da hastalığınıza ikna olursa, bir iki yıl kadar sonra randevu verilmek üzere hastaneye sevk ediyor! Atmıyorum, abartmıyorum, bu konuyu bir başka gün çok daha detaylı ve örneklerle anlatırım. Bu noktada şunu öğrendim, bizim hastane güvenlik görevlilerimiz, kat görevlilerimiz, hasta bakıcılarımız oradaki en kıdemli sağlıkçıdan çok daha donanımlı. İngilizler hiç kusura bakmasın, bizim insan gücümüze erişmeleri zor, yürek gücümüze yetişmelerinin imkanı yok.
*Tatlı dil ve iletişim her şeydir, zaten bu konuda uzman olduğumu biliyorum ama dedim ya son dört ay beni bir başka şekilde adam etti, öfkenizi bastırmak, sinir ve gerginliğinizi kontrol altına almak sizi her zaman bir adım öne taşıyor.
*Babam dünyanın en mükemmel erkeği, ben bunu biliyordum zaten ama dahiliye 4B’dekiler de öğrenmiş oldu. Hemşireler babamı bir dakika yalnız bırakmıyor, babam onlara nasihatler veriyor, onlara dua ediyor. Sohbet ediyorlar, gülüşüyorlar, dertleşiyorlar. Şunu öğrendim, en asık suratlı ve dertli insana bile hatır sorsanız, karşılık alırsınız. Bizim katta şimdi herkes merhabalaşarak dolaşıyor, annem diğer odalardaki refakatçilere kek, börek getiriyor. Öyle keyifli ki, aslında çoğu can derdinde olan insanları bir an, kısacık bir an için bile olsa mutlu etmek…
*Babalar ve kızlarının ilişkisi çok özeldir ya malumumuz; ben de dizinin dibindeyim, elinin altındayım, Allah nefes verdiği sürece gözünün önündeyim. Anne babadan, evlattan öte yar olmazmış, bunu bir defa daha öğrendim.
Ne mutlu bana…
21 Kasım 2022
Elif Aktuğ