Karaciğer yağlanması son zamanlarda ahızla yaygınlaşan ciddi bir sağlık sorunudur.Vücudumuzun en büyük ve en etkili organı olan karaciğer sağlığımız için kilit noktadır.Karaciğer tüm hücreler gibi yağ üretir ve depolar bu üretim oldukça sınırlıdır toplamda karaciğer dokunuzun %3-5’i yağlardan oluşur.

****

Karaciğer yağlanmasında ise bu oran %10’unun üzerine çıkar ve aşırı miktarda yağ birikmesi gözlenir. Biriken bu yağlar çoğunlukla trigliseritlerdir ve karaciğer yağlanması sonucunda karaciğerde yapısal ve fonksiyonel değişikliklere neden olurlar.

Non-alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı: Alkol dışı bir çok nedene bağlı karaciğer yağlanmasını anlatır. Alkol kullanan bireylerde oluşan karaciğer yağlanması iltihabı
alkolik hepatit olarak adlandırılmaktadır. Karaciğer yağlanması kan tahlilleri veya ultrason ile teşhis edilebilir.. Kan tahlillerinde karaciğer enzimleri (SGOT, SGPT..) yüksekliği ve ultrasonda karaciğerin büyümüş olduğunun görülmesi ile tanı koyulur. Diğer bir yöntem ise karaciğer
biyopsisidir. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının tedavi edilmesi alkole bağlı olan karaciğer yağlanmasının tedavi edilmesinden daha kolaydır. 

****


Karaciğer yağlanma nedenleri

Obezite
Obezite karaciğer yağlanma sebeplerinin başında gelir, özellikle bel bölgesindeki aşırı yağlanma direk organlar üzerinde yağlanmaya sebep olur.
İnsülin direnci
İnsülin direnci, periferik lipolizi ve yağ asitlerinin karaciğere girişini artırarak , çok düşük yoğunluklu lipoprotein yapımını azaltarak karaciğerde yağlanmaya sebep olabilir.
Hipertansiyon
Ailevi lipid hastalıkları
Bazı ilaçlar nedenleri arasındadır.
Karaciğer yağlanmasının belirtileri ; kronik yorgunluk , sağ üst kadran ağrısı ,
karaciğer enzimlerinde artış.

****
KARACİĞER YAĞLANMASI DİYETİ
Tedavide beslenme kilit rol oynar sadece %8’lik bir kilo kaybı dahil karaciğer fonksiyonlar testlerinde ciddi azalmalara neden olur.
Alkol tüketimi kesinlikle sınırlandırılmalıdır, hatta hiç tüketilmemesi tedavi sürecini hızladırır.Karaciğere en çok zarar veren etmen alkoldür. Alkol tüketimiyle beraber vücutta toksinler birikir ve bu toksinler karaciğer hücrelerine zarar verir.
Karaciğerin yükünü azaltmak için Margarin , sakatatlar ,yağlı etler , kıyma , derili tavuk , şarküteri ürünleri , paketli gıdalar tüketilmemelidir.
Sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır, özellikle enginar ve kereviz tercih edilmelidir.
Dipnot:Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.
Kuruyemişlerin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.


Düşük karbonhidratlı beslenmeli ve yoğun karbonhidrattan kaçınılmalıdır.
Kızartmalar ve yüksek ısıda uzun süre pişirmekten kaçınılmalıdır.
Düzenli fiziksel aktivite alışkanlık haline gelmelidir.Haftada en az 5 defa düzenli bir egzersiz kan yağlarında düşüşe sebep olmaktadır.
Haftada en az 2 defa balık tüketimini omega-3 kaynaklı öneriyorum.
Yapılan araştırmalara göre kafein, karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir.
Araştırmada her gün kahve içenlerde içmeyenlere oranla daha az yağlı karaciğer hastalığı görüldüğü ortaya çıkmış.
Polifenollerin karaciğer yağlanması ve iltihabın azalmasında rol oynadığı bilinmektedir. Siyah çay ve kahvede bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca ülkemizde özellikle yaban mersini, karadut, çilek, kiraz, mürdüm eriği yüksek polifenol içermektedir.
Resveratrol, yaşlanmayı engelleyen bir bileşik olarak tanınan güçlü bir antioksidandır. Karaciğer yağlanmasını ve iltihaplanmayı azaltır. En çok siyah üzüm çekirdeğinde bulunduğu için siyah üzüm yerken çekirdeklerinin de çiğnenmesi faydalıdır.
Yüksek fruktoz içeren besinlerden sakınılmalıdır. Fruktoz, trigliserit sentezini arttırmakta ve karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır.
Glisemik indeksi yüksek besinler ve glisemik yükü yüksek öğünlerden kaçınılmalıdır.
Mutlu haftalar diliyorum..

21 Haziran 2022

Hatice Nur Ege

Diyetisyen- Hatice Nur Ege

    dyt.haticenurege  TIKLA İLETİŞİME GEÇ
Manisa (Merkez)
Utku Mah. Çimentepe Cad No :41/6 Şehzadeler/Manisa Çiçek apt.Kat:2 D: 5                       

Saruhanlı (Şube)              
İstasyon Mahallesi 7 Eylül Caddesi no:73 Yadigar apartmanı kat:2 D: 4 Saruhanlı/ Manisa
 0532 518 45 35