Sedef hastalığı , bireyin vücudunda yer seçmeden ortaya çıkabilen ciltte kızarıklık, kaşıntı ve dökülmeler ile kendini gösteren, kronik ve bulaşıcı olmayan bir deri hastalığıdır. Sedef hastalığın hem genetik hem de dış çevrenin etkisiyle ortaya çıkabileceği biliniyor.


Sedef hastalığı nedenleri


Kötü beslenme, özellikle basit karbonhidrat ve işlenmiş besin ağırlıklı beslenme bağışıklık sistemini uyarıp, sistemin bozulmasına neden olur.
Ağır metal birikimi ve çevresel etkenler , Obezite ,Mental ve psikolojik stres, Oksidatif stres ve Enfeksiyon sedef hastalığının nedenleri arasındadır.


Sedef hastalığına beslenme önerileri


Sedef hastalığında bağırsak geçirgenliğine sebep olan süt ve ürünleri, kurubaklagiller , gluten ve tahıl grubu ve şekerin çıkarılması tedaviyi hızlandırır ve destekler.
Probiyotiklerden zengin bir beslenme öneriyorum. Doğal turşu suyu, tarhana ve kefir diyetine eklenmelidir.
Zerdeçal içeriğindeki kurkumin adlı madde sayesinde anti-enflamatuvar etki yaratarak sedef hastalığında da olumlu etkiler gösteriyor.
D vitamini sedef hastalığı tedavisinde önemli rol oynayan vitaminler arasında, bireyde gözlenen düşük D vitamini seviyeleri bu hastalığın daha tetikleyicisi olabilir.Yumurta sarısını ve deniz ürünlerini diyetine eklenmelidir.


Omega 3 takviyesi alan bireylerdeki kafa derisi lezyonları, kaşıntı, kızarıklık ve pullanmada azalma gözlemleniyor.
Kan değerlerinde mutlaka B12 vitamini seviyelerine bakılmalıdır.B12 vitamin seviyesinin düşük olmasının, sedef hastalığı semptomlarını olumsuz yönde etkilediği çalışmalar gösteriyor.


Doymuş yağlardan uzak durup yerine tekli doymamış yağlar tercih edilmelidir.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağ , avokado yapı gibi.
Bol lifli ve antioksidan kapasitesi yüksek besinler tüketmeliler. Özelikle çinko, A vitamini ve D vitamininde zengin besinlere yer verilmelidir.
Sedef hastaları arasında alkol tüketimi sıklığı yüksek orandadır. Alkol histamin salınımını uyarır ve böylece deri lezyonlarını şiddetlendirebilir. Ayrıca yüksek miktarda alkol alımı sırasında çok yağlı gıda ve doymuş yağ tüketiminde artış ve sebze meyve tüketiminde azalma olabilmektedirler. Bu nedenle alkol alımı sedef hastalarında sınırlı olmalıdır.


 Karotenoidler, flavonoidler ve vitamin C içeriği yüksek havuç ve domates gibi taze sebze meyve tüketimi sedef hastalığına faydalı olabilir.
Düşük aminoasit alımı inflamatuar eikozanoidlerin azalmasına neden olacağından vejetaryen diyetler sedef hastalarında yararlı olabilir. Düşük kalorili ve düşük proteinli diyet sedef hastalığı tedavisinde genellikle önerilir.
Sağlıklı ve mutlu haftalar diliyorum 

29 Haziran 2022

Diyetisyen / Hatice Nur Ege

Diyetisyen- Hatice Nur Ege

    dyt.haticenurege  TIKLA İLETİŞİME GEÇ
Manisa (Merkez)
Utku Mah. Çimentepe Cad No :41/6 Şehzadeler/Manisa Çiçek apt.Kat:2 D: 5                       

Saruhanlı (Şube)              
İstasyon Mahallesi 7 Eylül Caddesi no:73 Yadigar apartmanı kat:2 D: 4 Saruhanlı/ Manisa
 0532 518 45 35