Bayramlar tüm aile bireylerinin bir araya geldiği geleneksek büyük sofraların kurulduğu birbirinden lezzetli yemeklerin piştiği hasret giderdiğimiz özel
günlerdir,eğer bu yemekler doğru ve dengeli bir şekilde tüketilirse hem ruhunuza hem bedeninize iyi gelicektir.
Peki Yanlış beslenme alışkanlıkları yapıldığında ne olur? Özellikle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları bu dönemde risk altındadırlar. Sağlıklı bireyler bile dikkatli beslenmediğinde sindirim problemleri, şeker seviyelerinde yükselmeler , şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirler.
Kurban bayramında doğru ve dengeli beslenerek bu özel günü daha keyifli hale getirebilirsiniz.Kurbanbayramında sağlıklı beslenme ipuçları;
Bayram sabahı telaş ile kahvaltı öğünü atlanabilmektedir veya kavurmalı kahvaltılar öne çıkar.Oysa etin hemen kesildikten sonra tüketilmesi doğru değildir.Kurban eti, kesimden sonra en az 12-24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir aksi halde sert olan taze et hazımsızlık , şişkinlik , kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Taze kurban eti kullanılıcak ise , pişirmeye çok dikkat etmek gerekir.Eti kekik, kimyon ve defne yağrağına batırıp 1-2 saat bekletmek hazmı kolaylaştırıcaktır.Etlere ilave yağ kullanmadan kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemidir.
Etin pişirlmesindde haşlama , ızgara veya fırın gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.Aşırı yüksek ısıda , uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilir.
Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Mangal yapılıcak ise pişirilen et ve diğer besinlerle ateş arasında en az 15-20 cm olması gerekiyor.Etler hızlı pişirldiğinde dış yüzeyi sertleşeceğinden , iç taraf pişmeyebilir. Bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesi ile bulaştığı unutulmamalıdır.
Su tüketmeyi ihmal etmeyin.Bayram ziyaretlerinde kahve ve çay çokça tüketilmektedir..Aşırı kahve ve çay tüketimi idrar söktürücü etkileri nedeni ile vücuttan fazlaca sıvı kaybedilmesine neden olabilir.
Bu dönemde genel anlamda sakatat tüketimi artmaktadır.Özellikle kolesterol hastaları ile kalp damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınılmalıdır.
Gidilen bayram ziyaretlerinde gazlı içecekler yerine evde hazırlanmış şekersiz meyve suları; hamut tatlıları ve çikolatalar yerine sütlü tatlılar veya meyveler tercih edilmelidir.
Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein aynı zamanda demir , çinko,fosfor, magnezyum minerali ile B12 , B6 , B1 ve A vitaminlerini içermektedir.Demir emilimini artırmak için etin yanına c vitamini içeriği yüksek besinler tüketilmesi önerilir.Bol limonlu yeşillikli salata ve limonlu su güzel bir tercih olucaktır. Süt , yoğurt , ayran, kafein demir emilimini olumsuz etkilediği unutulmamalıdır.
Kesilen etlerin korunması ve saklanmasıda en önemli hususlardan biri. Kurban etleri büyük parçalar şeklinde değil , birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.Bu şekilde etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir..
Sevdiklerimiz ile geçiriceğimiz sağlıklı mutlu ve fit bayramlar dilerim.
08 Temmuz 2022
Hatice Nur Ege