Devletin 65 yaşına gelince " Tamam artık teşekkür ederiz" dediği Vali ya da Büyükelçi o yaştan sonra siyasete girip Milletvekili ya Bakan ya da Belediye Başkanı veya yardımcısı olabiliyor.

Dünyada mesai gün ve saatlerinin kısaltılması tartışılırken Ak Parti Grup Başkanı " Bazı ülkelerde emeklilik yaşı 70 " diye bir çıkış yapmış. 

Devlette emeklilik yaşı 60. 

Valilik Rektörlük B.elçilik gibi pozisyonlarda ise 65. 

Devletin 65 yaşına gelince " Tamam artık teşekkür ederiz" dediği Vali yada Büyükelçi o yaştan sonra siyasete girip Milletvekili ya Bakan ya da Belediye Başkanı veya yardımcısı olabiliyor. 

Sayın Grup Başkanına göre burada bir tezat var mı yok mu ? Siyasette emeklilik yaşı (!) ile bir fikir görüş yahut yol haritaları var mı ? 

65 yaşından sonra vekalet vermek veya  mal satmak için akli sağlık raporu alınan bir ülkede, bu yaşı geçen Belediye Başkan ve yardımcılarının,  vekillerin bakanların Genel Başkanların ülkenin vatandaşın kaderini belirleme yetkisine haiz olma noktasında aynı rapora ihtiyaç  duyulmaması hiç dikkatinizi çekti mi ? 

İstihdamdakilerin yüzde 15’inin haftada 60 saatten daha fazla çalıştığı Türkiye Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri içinde zirvede yer alıyor. 

Yani çalışma ortamı- koşulları açısından Türkiye en zor ülkeler içerisinde. 

Bu durumda  bu ülkede emeklilik yaşını yükseltmek iş verimliliği ve genç istihdamını  nasıl etkiler ? 

Sayın Grup Başkanının bu konuda bir fikri var mı ?

Emeklilik koşulları sağlandığı anda özel sektörün çalışanı emeklilik etme hakkı var.  

Aynı şeyin Devlette uygulanmaması adil mi ? 

Çalışma ortamında en önemli 2 unsur iş barışı ve verimliliktir. 

Bu ülkede her aşan ve sektörde verimli olmadığımız Ağrı Dağı kadar gerçek. 

Emeklilik yaşını uzatmak yerine her iş alanında ve kolunda verimliliği arttıracak bir bir yol haritasına bu ülkenin acilen ihtiyacı var. 

Sayın Grup Başkanı bunun farkında mı ? 

Bu konuda girişimleri var mı ? 

Bu ülkede Milli Prodüktive Merkezi diye bir kurum vardı ve her alanda Verimlilik üzerine çalışmalar,  çalıştaylar, eğitim çalışmaları ve raporlamalar yapardı ...

Bu kurum da tıpkı DPT, TODAİE, Tarım Araştırma Merkezleri ve Enstitüleri ve diğer bir çok kurum gibi 2011 yılında kapatıldı. 

Yani Ak Parti iktidarı diğerleri gibi Devletin Verimlilik çalışmaları yapan kurumunu kapattı... 

Yerine ikame edilen bildiğiniz bir Devlet kurumu var mı ? 

Ne yazık ki Hükümet, fiilen ayakta ama aslında çoktan yan yatıp çamura batmış SGK'ya ve çok tepki alan düşük emekli maaşlarına gerekçe olarak Emeklilik Yaşı ve Emeklilik sistemi ile sıkıntılarını  algılayarak savuşturnaya çalışıyor. 

Sayın Grup Başkanı SGK için kaynak peşindeyse eğer; 

1. Kamu İhale Kanunu revize etmeliler.

2. Milyonlarca göçmeni ya özel sağlık sigortaları ya da sistemde yasal çalışma koşullarına adapte ederek SGK' nın sırtından indirmelidir.

3. Mal ve vesair hizmet, tüm alanlarda verimlilik  ön plana çıkartılmalı. 

4. Görüntüleme  başta SGK'nın hizmet alım şartlarını  ve sözleşmelerini yendien  düzenlemeli. Bir haftada 3 MR çekimine izin veren sisteme Dubai bile dayanamaz. 

5. Şehir hastaneleri başta tüm kiralama sözleşmelerini güncelleyip yeniden değerlendirme yapmalı. 

Sayın Grup Başkanına  hürmetlerimizle.
Bu ülkede bizler de nefes alıp veriyoruz, görebiliyoruz.
Aklın yolu bir olmalı, soru şu ; "Siz bizim gördüklerimizi görerek mi hareket ediyorsunuz?" Cevap: Belli

Vesselam

30 Ağustos 2024

Hasan Fatih Özsümer