22 Eylül tarihinde sonuçlanacak ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı öncesinde küresel piyasalarda varlık alımlarının azaltılmasına dair beklentiyi önümüzdeki aylara öteleyen veri akışıyla, delta varyantı kaynaklı olarak endişe ve kaygı endeksli büyümede aşağı yönlü revizyonlar arasında gelgitler geçtiğimiz hafta da devam etti. Haftanın en dikkat çekici verisi ABD’de açıklanan enflasyon oranları olurken beklentinin hafif altında gelen aylık enflasyon verisi FED Başkanının ‘geçici enflasyon’ görüşünü kuvvetlendirdi. Bu da DXY’nin iyice güçlenmesine yaradı. Bu bağlamda da altın, gümüş, platin gibi değerli metaller değer kaybetmeyi sürdürdü.
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) de Ağustos ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı. Buna göre, ülkede ağustos ayında yıllık enflasyon beklentileri aşarak yüzde 3,2 düzeyinde gerçekleşti. Beklenti, ağustos ayında enflasyonun yıllık bazda yüzde 2,9 artması yönündeydi.
Yine İngiltere'de Başbakan Johnson hükümetinin ilk kabine değişikliğinde Dışişleri, Savunma, İskan, Uluslararası Ticaret ve Eğitim bakanlıkları görevlerinde değişikliğe gidildi.
Geçtiğimiz hafta İngiltere nihayet Türkiye'yi seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektiren kırmızı listeden çıkardı.
Bunun yanı sıra, Fransa Merkez Bankası, 2021 yılı için GSYH büyüme tahminini %5,8'den %6,3'e çıkardı. 2022 ve 2023 için beklentilerini ise aşağı yönlü revize etti.
Öte yandan Çin Ticaret Bakanlığı, Çin’in Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'na (CPTPP) katılmak için başvuruda bulunduğunu duyurdu. CPTPP, 2018 yılında aralarında Avustralya, Kanada, Şili, Japonya ve Yeni Zelanda’nın da bulunduğu 11 ülke tarafından imzalandı. Bundan önce, bu anlaşma Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) olarak adlandırılıyordu ve Çin’in bölgedeki etkisini dengelemek için önemli bir girişim olarak biliniyordu.
Bu anlaşma dönemin ABD Başkanı Obama tarafından Asya’ya yönelik stratejik bir eksen olarak görülüyordu, ancak sonraki Başkan Trump 2017 yılında ülkesini bu anlaşmadan çekti.
İngiltere ve Tayland’ın da CPTPP’ye katılma konusuna ilgi duydukları biliniyor.
Bu gelişmelere ilaveten OPEC tarafından yayınlanan Ağustos ayı ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre güçlü küresel ekonomilerde iyileşme belirtileri görülmesine rağmen yılın son çeyreğinde Covid-19 salgınından kaynaklı belirsizliklerin talep görünümünde aşağı yönlü revizyonlara sebep olması etkili oldu.
OPEC, virüsün Delta varyantının yayılmasının talep üzerinde baskı oluşturacağı tahmininde bulundu ve 2021'in son çeyreği için petrol talebi beklentisini düşürdü.
Yurtiçinde ise TCMB yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı.
Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan başkanlığında toplandı.
Temmuz ayı Sanayi Üretim Endeki açıklandı. Buna göre, Temmuz'da sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %8,7 oranında yükseldi.
Merkez Bankası'ndan 'Dijital Türk Lirası' İçin İlk Adım atıldı. Bu doğrultuda Merkez Bankası; Aselsan, Havelsan ve Tübitak-Bilgem ile ikili mutabakat zabıtları imzalanarak “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturuldu.
Haftaya 1787 Dolardan başlayan ons altın beklentimiz dahilinde gerilemeye devam ederek 1754 Dolar ile haftayı tamamladı. Önümüzdeki hafta da teknik açıdan bu düşüşün devam etmesi ve Ons Altının 1723-1703 bölgesine geri çekilmesi beklense de 22 Eylül de gerçekleşecek olan FED Toplantısı sonucu ons altında bir yön değişikliğine sebebiyet verebilir.
Haftaya 485 TL. ile başlayan Gram Altın ise hafif bir yukarı yönlü hareketle haftayı 487 TL. ile tamamladı. Ons altındaki geri çekilmeye rağmen Dolar kurundaki artış nedeniyle yükselen gram altının önümüzdeki hafta da yukarı yönlü hareketini sürdürmesi ve 493 seviyelerini test etmesi teknik açıdan mümkündür.
Son olarak, Koin piyasasında Bitcoin’in 47000 Dolar seviyesine çok yakın bir seviyeden haftalık kapanış yapması, önümüzdeki hafta için umut verici bir gelişme olarak görülmektedir. Ancak yeni boğa sezonu için Bitcoin’in en az iki hafta üst üste 50000 seviyesinin üzerinde haftalık kapanış yapmasının gerektiği değerlendirilmektedir.