Ekim ayını ABD piyasaları öncülüğünde pozitif eğilimle tamamlayan küresel hisse piyasaları, Kasım ayına sınırlı pozitif eğilimle başladı. Ancak, tedarik zincirindeki aksaklıklar geçen hafta açıklanan ‘İmalat PMI’ verilerine negatif olarak yansıdı. İmalat PMI verisi Türkiye‘de 52,50’den 51,20’ye, Almanya’da 58,4’den 57,8’e, Euro Bölgesi’nde 58,3’eABD’de 61,1’den 60,8’e geriledi. Fakat dünyanın sanayi imalatı lokomotif gücü konumunda olan Çin’de ise Ekim ayında, Eylül ayındaki seviyesi olan 50’den 50,6 seviyesine yükseldi.
Öte yandan, yüksek enflasyon endişeleri geçtiğimiz hafta da devam etti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde yüksek enflasyonun beklenenden uzun süreceğini vurguladı. Lagarde piyasa beklentilerinin aksine faiz artışı için gerekli koşulların gelecek sene gerçekleşmesinin çok muhtemel olmadığını söyledi.
IMF Başkanı Georgieva ise dünyada devam eden Covid-19 aşılamasının hızlanmasının enflasyondaki yükselişi sınırlayacağını belirtti. Georgieva ayrıca gelişmiş ve gelişen ekonomiler arasında oluşan büyüme açığının sosyal huzursuzluğa neden olabileceği uyarısı da yaptı.
Haftanın en önemli gündem maddesi, ABD Merkez Bankası( FED) toplantısı oldu. FED piyasalar tarafından merakla beklenen adımı attı; 15 Kasım tarihinden itibaren varlık alımlarını azaltmasına (tapering) başlanacak. Aylık 80 Milyar Dolar hazine tahvili ve 40 Milyar Dolar Menkul Kıymet (MBS) alışı yapan FED, alımları hazine tahvili için her ay $10 Milyar, MBS için 5 Milyar Dolar azaltacak. Beklentilere paralel açıklanan tapering endeks üzerinde herhangi bir etki oluşturmadı. Diğer yandan enflasyon ve faiz konusunda fazlasıyla piyasa dostu – güvercin- konuşan FED Başkan ıPowell, endekslerin güç kazanmasını sağladı,
Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları Ekim'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,1 arttı.
İngiltere Merkez Bankasından (BoE) yapılan açıklamaya göre, BoE Para Politikası Kurulu (Monetary Policy Committee-MPC), politika faizinin yüzde 0,1 seviyesinde, varlık alım hedefinin ise 875 Milyar Sterlinde sabit bırakılmasına karar verdi.
ABD'de 41 Kongre üyesi, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a iki sayfalık bir mektup yazarak Türkiye'ye F-16'ların satılmamasını istedi.
Petrol piyasasına bakıldığında, geçen hafta sert satışlar dikkat çekti. Geçen hafta gerçekleşen OPEC+ toplantısında üretimin sabit tutulması kararı alınırken, satışların derinleşmesindeki temel neden İran’ın oyuna geri dönme ihtimali oldu. Avrupalı yetkililerin aracılığıyla İran, 5 ay aradan sonra 29 Kasım tarihinde nükleer anlaşmanın sağlanması için masaya oturacak. Anlaşmanın sağlanması, İran’ın küresel petrol arzına günlük yaklaşık 1.5 milyon varil eklemesi anlamına gelecek.
Yurtiçi piyasalarda ise gözler Ekim ayı enflasyon verisindeydi. Ekim ayında TÜFE %2,76 olan beklentilerin altında %2,39 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Eylül’deki %19,58 seviyesinden Ekim ayında %19,89’a yükseldi. Gıda fiyatlarındaki yükseliş, tedarik sıkıntısı ve arz sorununa ek olarak, kurdaki sert yükseliş enflasyonun artışına neden oldu.Açıklanan enflasyon verisi sonrasında BİST100 endeksi yatay seyrini korurken, Dolar / TL kurunda aşağı yönlü hareketler görüldü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden ile görüştü. Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “F-16 konusunda Biden'ın olumlu yaklaşımını gördüm.” dedi.
Ünlü finans kuruluşu Moody's, Türk ekonomisi için 2021 büyüme tahminini %6’dan %9’a yukarı yönlü revize etti.
Doğalgazda Kasım tarifesinde konut abonelerine zam yapılmazken, sanayi abonelerine %48 oranında zam geldi.
Haftaya 1783 Dolardan başlayan ons Altın, FED toplantısı sonrasında yukarı yönlü hızlı bir atak yaparak haftayı 1818 Dolar ile tamamladı. Önümüzdeki hafta 1810 üzerinde kaldığı takdirde ilk etapta 1843, burayı da aşarsa 1868 Dolar seviyelerine gitmesi söz konusu olabilir.
Haftaya 550 TL. ’den başlayan gram Altın da beklentilerimizin de ötesinde yukarı yönlü bir hareketle 567 TL ile haftalık kapanış yaptı.Önümüzdeki hafta562 TL. üzerinde kalmayı başardığı takdirde 580 TL. seviyelerine kadar alan söz konusudur.
Öte yandan, yatırımcıların kripto para piyasasına yönelik ilgisi geçen hafta da artarak devam etti. Özellikle Ethereum (ETH), Solana (SOL) ve Polkadot (DOT) yatırımları kripto para toplam piyasa değerinin 2,87 Trilyon Doların üzerine çıkmasını sağladı. Böylece Temmuz ayında 1,3 Trilyon Dolara kadar gerileyen toplam piyasa değeri, aradan geçen kısa süreçte iki katın üzerinde büyüme sağladı.
Sermaye piyasalarında artan enflasyon baskısının küresel sermayenin bir kısmını kripto para piyasasına yönelttiği değerlendirilmektedir.