Geçtiğimiz haftalardan itibaren piyasalara Rusya – Ukrayna krizi damgasını vurdu. 22.02.2022 tarihinde Rusya, Ukrayna’ya karşı askeri harekât başlatırken küresel piyasalar da adeta çöküş gerçekleşti.
Almanya, Fransa ve İtalya’da endeksler 4%’ün üzerinde kayıp yaşarken, İngiltere’de 3%, İspanya’da 3,8% civarı düşüş izlendi.ABD endeks vadelileri 2% üzerinde geriledi. Petrol fiyatları 8%’in üzerinde yükselerek son 8 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. BİST tarafında da düşüş eğilimiyle birlikte endeks 9% kayıp gördü.
Ons altın da 1974 Doları geçerek Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyelerini test etti. Kıymetli metallerde yükseliş sürerken, doğalgaz fiyatı da Şubat ayı başından bu yana en yüksek seviyelere ulaştı.
Dolar7TL ve Euro7TL kurları da yükseliş yaşadı ve yukarı yönlü hareket gerçekleştirdi.
ABD ve AB, Rusya’nın askeri teknolojilerini kısıtlamayı hedef alan yaptırım kararları aldı.Yaptırımlar genel itibariyle Rus bankalarını ve elitleri hedef aldı ve Rusya’nın yabancı para birimlerinde ticaret yapmasını kısıtladı. Diğer yandan yaptırımlar Rusya’nın en büyük gelir kaynağı olan enerji piyasasını hedef almadı. Avrupa’nın Rusya enerjisine bağımlılığı ve hali hazırda artan enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda kısa-orta vadede enerji sektörünü hedef alan yaptırımların gelmesi de oldukça zor gözüküyor. Özetle ABD ve müttefiklerinin Putin’i cezalandırmak için kendi ekonomilerini ve otoritelerini tehlikeye atmamayı tercih ettiği görüldü.
Yaptırımların duyurulmasının ardından Dolar ve Japon Yeni güç kazandı, Euro ise geri çekildi. Mevcut ve olası yeni yaptırımlardan Avrupa’ya kıyasla daha az olumsuz etkilenmesi beklenen ABD şirketlerine sermaye akışı başladı; ABD endeksleri seans başlangıcındaki kayıplarının geri aldı.
Yaptırımların açıklanmasından sonra petrol fiyatları toparlanmaya çalıştı. Rusya 2014 yılında Kırım’ı ilhak ettiğinde en büyük sorunu yaptırımlar değil, düşen petrol fiyatları olmuştu.
Yaşanan gelişmeler bağlamında FEDin Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımı yapacağı ihtimali tekrar ana senaryo haline geldi. Önümüzdeki süreçte yıl boyunca her toplantıda 25 baz puanlık faiz artırımı beklenebilir. Fakat tüm bu beklentilerin veriler ve jeopolitik gelişmelerle birlikte değişim göstermeye devam edebileceğini ifade etmek gerekir.
Geçtiğimiz hafta jeopolitik gelişmelerin yanı sıra, Avrupa’da öncü PMI verileri takip edildi. Yurt içinde ise reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklandı.
Fransa imalat ve hizmet aktiviteleri Şubat ayında piyasa beklentisinin üzerinde genişledi. Almanya’da ise imalat aktivitesi genişlemeyi sürdürse de ivme kaybı dikkat çekti. Hizmet aktivitesi ise aynı dönemde beklentinin üzerinde gerçekleşti.
İngiltere’de hizmet aktivitesi 60,8 puan ile beklentinin oldukça üzerinde oluştu. İmalat aktivitesi ise piyasa beklentilerine yakın bir sonuç ortaya çıkardı.
Yeni Zelanda Merkez Bankası piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırarak 1%’e çekti. Ülkede yükselen enflasyon nedeniyle faiz artırım beklentileri ön plana çıkmıştı.
Brent Petrol tarafında ise 104 seviyesi görüldü. Jeopolitik gerginliğin artarak devam etmesi ile birlikte Brent Petrol 100 Dolar seviyelerinde konsolide olmuş görünüyor.
Türkiye’de “Ekonomik güven Endeksi” Şubat ayında %2,6 oranında azalarak 100,8’den 98,2 değerine düştü. Endeksteki geri çekilme, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Ülkemizde “Kapasite Kullanım Oranı” Şubat ayında geriledi. Sanayi kesiminin elde mevcut üretim kapasitesinin ne kadarının kullanıldığını gösteren gösterge olan İmalat sanayisi genelinde Kapasite Kullanım Oranı, Şubat ayında Ocak ayına göre göre 1,0 azalarak %76,6 seviyesine geriledi.
Haftaya1858Dolardan başlayan ons altın, beklentilerimiz paralelinde yukarı yönlü atak yapmış ve 1974 seviyesini test ettikten sonra kısmi bir geri çekilme ile haftayı 1889 ile tamamlamıştır. Önümüzdeki haftayeni pivot seviyesi olan 1907 Doların üzerinde günlük kapanışlar gelmedikçe gerilemenin devam ederek 1812’ye doğru çekilmesi söz konusu olabilir.
Yukarı yönlü hareketlerde ise, 1907 üzerinde 1936’ya kadar alan vardır.
Haftaya 833 TL. ’den başlayan gram altın da yukarı yönlü bir seyir izleyerek 900 seviyelerini test ettikten sonra 839 TL ile haftalık kapanış yapmıştır. Önümüzdeki hafta 855 üzerine atamadıkça 782 TL’ye kadar gerileyebilmesi mümkündür.
Yukarı yönlü hareketlerde ise, 855 TL üzerinde 893’e kadar alan vardır.
Aşağı yönlü hareketlerde ise 38100 Dolar altında 32 600’e kadar alan vardır.