Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta açıklanan ABD Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu (FED-FOMC) tutanaklarına odaklandı. Piyasalar, FED’in15-16 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarını; Enflasyonda geçici bir yükseliş olabileceği aynı zamanda enflasyonist baskılar konusunda çok az endişe duyulduğu şeklinde yorumladı,. Tutanaklardan ortaya çıkan bir diğer sonuç ise, FED’in para politikasını destekleyici kalmaya devam edeceği ve varlık alımlarının azaltılması için ortaya konan hedeflerde daha fazla ilerleme sağlanması şartının henüz yerine gelmediği tespitinde bulundu. FOMC tutanaklarının açıklanmasının ardından küresel piyasalarda risk iştahı zayıfladı.

Bunun yanı sıra, “Delta Varyantı” etkisi de baskı unsuru olmaya devam etti. Her ne kadar aşıların varyantlar üzerinde etkili olduğu açıklansa da bazı ülkelerin kısıtlamalara geri dönmeye başlaması kaygıya neden oluyor. Nitekim delta varyantındaki artış İngiltere tarafındaki iyimserliğe rağmen tüm Avrupa hisse senetleri piyasalarındaki %1’e yakın değer kaybını engelleyemedi.

Buna ilaveten Çin’de PMI’daki düşüş piyasalardaki risk iştahını olumsuz yönde etkiledi.

Öte yandan. Dolar Endeksinin son ayların en yüksek seviyesi olan 92,70’lere kadar yükselip burandan geri çekilmesi Dolar/TL. kurunun da yükselişini durdurdu. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,30’lara kadar gerilemesi gelişmekte olan ülkelerin para birimleri için olumlu görünüyor.

ABD’de Haftalık İşsizlik Başvuruları açıklandı. İşsizlik Maaşı Başvuruları 373.000’e yükseldi. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları yükselse de pandemi döneminin en düşük seviyelerinde kaldı. Beklentiler 350.000 seviyesindeydi.

ABD ekonomisi için önemli göstergelerden biri olarak kabul edilen “Hizmet PMI” Mayıs’ta 70,4 ile zirve yapmasının ardından Haziran’da 64,6’ya geriledi. ABD PMI verilerinin beklenin altında gelmesi sonrasında küresel piyasalarda oluşan negatiflik bizde de BİST100 endeksine yansıdı

Almanya’da da ZEW beklenti endeksi Temmuz’da imalat sektöründeki sıkıntılar ve virüste yeni varyantların görülmesiyle geriledi. Almanya’da yeni Covid-19 varyantlarının ortaya çıkması ve imalat sektöründeki sıkıntılar yatırımcı güveninde düşüşe neden oldu.

AB Konseyi, kirliliğe neden olan tabak, çatal, bıçak ve pipet gibi tek kullanımlık plastik ürünleri 2021'den itibaren yasaklayan düzenlemeyi onayladı.

Pentagon, Trump döneminde Microsoft'un kazandığı 10 milyar dolarlık Müşterek Savunma Altyapısı Girişimi ihalesini iptal etti.

IMF Başkanı Georgieva, Orta ve Doğu Avrupa ekonomilerinin Batı Avrupa ekonomilerinden daha hızlı büyümesinin beklendiğini söyledi.

Öte yandan önceki haftadan geçen haftaya devreden OPEC+ toplantısından bu hafta da sonuç çıkmadı. OPEC+, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol üretim artışı üzerine süren tartışmaları nedeniyle uzlaşma sağlayamadı ve toplantılar sonlandı. OPEC+ görüşmelerinin süresiz olarak ertelenmesi ve grubun Ağustos ve sonrası için üretim politikası konusunda bir anlaşmaya varamaması belirsizliğe ve endişeye neden oldu.

Bu hafta yurtiçi piyasalara karışık ve kararsız bir tablonun etkili olduğu görüldü. Hafta başında gelen Haziran ayı enflasyon verilerinin sürpriz artışlar göstermesi piyasalarda karamsarlık yaratsa da bu durum TCMB’nin yakın zamanda faiz indirimine gitmesi konusunda kapıları kapatma ihtimalini arttırdı.

Önceki haftayı 1787 Dolar seviyesinden kapatan ons altın, bu hafta kısmi bir artış gösterdi ve 1820 seviyesinin üzerini test ederek 1808’den haftalık kapanış yaptı. Önümüzdeki hafta ons altının bu seviyelerin altına düşmemesi halinde yukarı yönlü bir hareket izlemesi ve ilk etapta 1825 direncini geçtikten sonra 1853 seviyesine yönelmesi muhtemeldir.

Gram altın da ise hafta içinde ons altının etkisi ile 508 TL direnci test edildi, ancak fiyat yine ons altın etkisiyle 503 TL’ye geriledi. Önümüzdeki hafta ons altına paralel olarak ilk aşamada 513 direncini test etmesi, buranın da aşılması halinde 519 seviyelerine yönelmesi söz konusu olabilir.

SPK Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör, geçen hafta yapılan Kripto Varlıklarda Düzenleme Arayışı Çalıştığında ilerleyen günlerde kripto paralar konusunda nasıl düzenlemeler getirileceğini dair açıklamalarda bulundu.

Buna göre, yasal düzenleme iki ana başlıkta toplanacak. Bu ana başlıklar kripto varlıkların ihracı ve kripto varlık hizmet sağlayıcı platformları olarak belirlendi. Kripto alım satım hizmeti sağlamak isteyen platformlar; lisans, kurucu ve yöneticilerin sahip olması gereken yeterlilikler gibi şartlara tabi olacak.