Rusya – Ukrayna savaşının ürettiği gerginliğin had safhada olduğu bir haftayı geride bıraktık. İki ülkenin iki kez müzakere masasına oturmasına rağmen, işgali durduracak bir çözüme ulaşılamaması gerginliği daha da beslerken, haftanın son işlem gününde Rusya’nın Ukrayna’ya ait bir nükleer tesisi bombalaması ile küresel risk iştahı taban yaptı. Her ne kadar çıkan yangın kısa sürede söndürülmüş olsa da Korku ve Endişe Endeksi (VIX), panik seviyesi 30 sınırının üzerindeki 33seviyesini test etti.

Batı, geçtiğimiz hafta gündeme getirilen ancak uygulanmayan “Swift” hamlesini devreye soktu. Buna göre Rusya’nın önde gelen 7 bankası uluslararası ödeme sistemi Swift’ten çıkarılmış oldu. Ancak tüm Rus bankalarına karşı hamle yapılmamış olması, Batı’nın hala Rus enerjisine bağlı olduğu hususunu bir kez daha ortaya koydu.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası’nın yurtdışındaki varlıklarının dondurulması, Avrupa’daki birçok ülkenin Rus uçaklarına hava sahasını kapatması gibi adımlar da atıldı.

Diğer yandan Rusya için hayatı zorlaştıracak olan gelişmelerden biride, 600 Milyar Dolar civarında olduğu söylenen Rus FX rezervlerinin önemli kısmının Rusya dışındaki merkez bankalarında olması ve bu varlıkların da yaptırım kararları çerçevesinde erişime kapatılması oldu.

Netice olarak Rus Merkez Bankası’nın Ruble’yi ve enflasyonu kontrol etmek için elinde çok fazla seçenek bırakılmadı.

Öte yandan Putin’e yakın 19 oligark iş adamı ve 47 aile üyesi de yaptırım listesine dahil edildi.

Rusya ise yabancıların menkul kıymet satmasını geçici olarak yasakladı. Rusya Merkez Bankası'ndan da ani bir faiz kararı geldi. Rusya Merkez Bankası politika faizini 1050 baz puan artırarak yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardı.

Geçtiğimiz hafta küresel gündeme damgasını vuran jeopolitik krizin yanı sıra, FED Başkanı Powel’ın konuşması, ABD büyüme ve PMI Verileri, ABD İstihdam verileri, Çin PMI verisi izlendi. Euro Bölgesi enflasyon verisi açıklandı. OPEC + Grubu toplandı.

Yurt içi piyasalarda ise büyüme verisi ve enflasyon verisi açıklandı.

ABD ekonomisi 2021’in son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 7% büyüdü. Öncü olarak açıklanan veri için beklenti de 7% düzeyindeydi.

FED Başkanı Powell dün itibariyle Temsilciler Meclisi’nde yarıyıl para politikası sunumunda faizlerin bu ay muhtemelen yalnızca 25 baz puan yükseltileceğini belirtti Powell ayrıca enflasyonun artması halinde FED'in faizleri daha agresif bir şekilde artırabileceğini söyledi.Powell’ın ‘Mart ayında faiz artırmaya yakınız’ cümlesi FED belirsizliğini ortadan kaldırması sebebiyle risk iştahını görece yükseltti.

ABD’de Tarım Dışı İstihdam Şubat’ta 678 bin arttı, işsizlik oranı da%3.8’e geriledi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon %5,8 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Çin’de imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi50,2 seviyesinde açıklandı. İmalat dışı aktiviteyi gösteren PMI ise 51,6 olarak açıklandı. İki veri de piyasa beklentisini üzerinde oluştu.

Geçen hafta Petrol fiyatlarında ise %5’in üzerinde yükseliş yaşandı. 2014 yılından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşan petrol fiyatları, enflasyonla mücadele eden ülkeler açısından oldukça sıkıntılı bir tablo oluşturuyor.

Türkiye ekonomisi 2021’in son çeyreğinde %9,1 oranında büyüdü. TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2021 yılı büyüme oranı da %11 oldu.

Dış ticaret açığı, Ocak ayında 10 Milyar Doları aşarak Mayıs 2013 sonrası en yüksek seviyeye çıktı. TÜİK ve Ticaret Bakanlığının ortak verilerine göre, Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %234 artarak 3 Milyar 64 Milyon Dolardan, 10 Milyar 261 Milyon Dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %83,0 iken, 2022 Ocak ayında %63,2'ye geriledi.

TÜİK, şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre şubatta enflasyon %4,81 artarken, yıllık bazda ise %54,44'e yükseldi.

Haftaya1889Dolardan başlayan ons altın, tam bir jeopolitik gerginlik fiyatlaması yaparak 1970Dolar ile haftalık kapanış yapmıştır. Tüm vadelerde “Aşırı Alım” durumundadır. Ancak jeopolitik durum nedeniyle önümüzdeki haftada yukarı hareketine devam etmesi beklenebilir. Bu bağlamda 1932 altına düşmedikçe 2009’a doğru gitmesi muhtemeldir.

Aşağı yönlü hareket izlemesi halinde, 1932 altında 1920’ye kadar alan vardır.

Haftaya 839 TL. ’den başlayan gram altın da pivot olan 855 direncini aşarak adeta sıçrama yapmış, 898 TL ile haftayı tamamlamıştır. Önümüzdeki hafta 861 seviyesinin altına düşmedikçe yukarı yönlü hareketine devamı beklenebilir. Bu doğrultuda 957 TL’ye kadar ivmelenebilir.

Aşağı yönlü hareketlerde 861 TL’nin altında 803’e kadar alan vardır.

Koin piyasalarında ise hafta boyunca volatil bir seyir izlemiş ve haftayı 39200 ile tamamlamıştır. Önümüzdeki hafta BTC, 40450 direncinin üzerine atıp bu şekilde haftalık kapanış yapmadıkça aşağı yönlü hareketin devamı beklenebilir.