Önceki haftayı ABD Merkez Bankası (FED)’in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı kaygılarıyla risk iştahında düşüşle tamamlayan piyasalarda geçen haftada FED yetkililerinden gelen ılımlı açıklamalar toparlanma açısından uygun bir zemin oluşturdu. Küresel risk iştahını arttıran en önemli husus, FED Başkanı Powell’ın enflasyonda artışın geçici olduğu ve enflasyonun yüksek olduğu düşünülerek erken faiz artırımına gidilmeyeceğini belirtmesi oldu. Powel, ABD’de enflasyonun %2 seviyelerine dönmesini bekliyor.
Avrupa Birliği (AB) Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde ise yaptığı açıklamada, "Ekonomik aktivitenin bu çeyrekten itibaren hızlanmasını bekliyoruz" dedi.
Öte yandan, AB Komisyonu, AB'nin 800 Milyar Euro’luk kurtarma fonundan yararlanmak için Almanya'nın sunduğu 25,6 Milyar Euro’luk yatırım planına onay verdi.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) de yaptığı toplantıda faiz oranını değiştirmedi ve piyasaları desteklemek amacıyla sürdürdüğü tahvil alım programında da bir değişikliğe gitmedi. Banka enflasyon tahminlerini yükseltirken enflasyondaki artışın geçici olacağını belirtti
Bunun yanı sıra, kurucuları arasında ABD, Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere, G. Kore, Rusya gibi ülkelerin olduğu, 1956 yılından bu yana faaliyet gösteren 22 üyeye sahip, Paris Kulübü, Arjantin hükümetinin IMF ile Mart sonuna kadar anlaşma yapmak konusunda uzlaştığını duyurdu.
Ünlü Finans kuruluşu Bank of America yayımladığı bir araştırma raporunda, küresel petrol tüketiminin ekonomik toparlanma ile üretimden daha fazla olmaya devam edeceğini belirtti. Banka, yeni üretime olan yatırımların çevresel endişeler nedeniyle azaldığına değindi.
Bank of America, gelecek yıl seyahat talebindeki toparlanmayla beraber petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara yükselebileceğini açıkladı.
Yurtiçi piyasalar tarafına bakıldığında ise Türkiye’de aşılanmanın 18 yaşa kadar düşmesi, TCMB tarafından yapılan ve yapılması planlanan swap anlaşmaları ve Avrupa’dan gelen olumlu verilerin ekonomik toparlanmanın sinyallerini vermesiyle risk iştahı yükseldi. Türkiye'nin swap anlaşması konusunda görüştüğü ülkeler arasında Azerbaycan, Malezya, Güney Kore, Rusya, İngiltere ve diğer Asya ülkelerinin olduğu belirtiliyor.
Yurt içinde dövize olan talepte uzun süredir ilk kez düşüş gerçekleşti. TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre 18 Haziran haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 2,6 milyar dolar azalarak 225,9 milyar dolara geriledi. Bu gerilemede geçen hafta yükselen kurlar sonrasında gerçekleşen kar satışlarının etkili olduğu değerlendirilmektedir.
Son haftalarda önemli bir düşüş yaşayarak 1760’lı seviyelere gerileyen ons altın geçen hafta aşağı yönlü hareketine ara verdi. Yaklaşık 15 Dolarlık bir yükseliş kaydeden altının düşüş trendini tamamen sonlandırması için 1800 Dolar üzerinde günlük kapanışlar yapmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Gram altın da geçen hafta artış kaydetti. 500 TL.’nin üzerinde haftalık kapanış gerçekleştiren değerli metalin Türk Lirası karşılığının 510 TL. seviyelerine gelmesiyle yeni yükseliş trendine girmesi söz konusu olabilecektir.
Kripto varlıklarda da Çin'in bankalar ve Alipay'e kripto para işlemi yapmama çağrısı, en büyük 3. bankasının kripto para işlemlerini yasaklaması kripto paralar üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu.
Çin'in Sichuan eyaletinde kripto para madenciliği yasaklandı. Eyalet yetkilileri kripto para projelerinin kapatılması emrini verdi. Sichuan, Çin'de en çok kripto para madenciliği yapılan ikinci bölge olarak biliniyor.
Kripto paralar ile ilgili en olumlu gelişme ise El Salvador Devlet Başkanı Bukele’nin Bitcoin'in 7 Eylül'den itibaren resmi para olacağını duyurması oldu.
Ancak kripto paralardaki aşağı yönlü hareketin teknik açıdan önümüzdeki hafta da devam etmesi beklenmekte olup, Bitcoin’de 30.000 seviyeleri hatta daha altına gerilemeler sürpriz olmayacaktır.